Nanna Rond's profile

Schouw - Periode 7 - Nanna Rond

SCHOUW
Periode 7
Nanna Rond
Ik ga mijn schouw presenteren aan de hand van de focusgebieden, hierbij gebruik ik het werk van de afgelopen periode. Zo wil ik mijn groei van deze periode laten zien.

Ik leg per opdracht uit wat het inhoud en loop ik kort door mijn proces. Daarna kom ik terug op de feedback en geef ik zelf een reflectie.
Illustratie - Redactionele Illustratie
Vormgeven & Betekenis geven
Deze periode moesten we een redactionele illustratie maken bij een artikel. Ik heb hierbij gekozen voor het artikel 'Kunnen dieren ook psychopaten zijn. 
Ik heb met de docent gekeken naar mijn concepten, dit was een milestone moment tijdens deze opdracht. Samen hebben we het sterkste concept, buiten mijn comfort zone gekozen. Hiermee ben ik aan de slag gegaan
Tijdens het toevoegen van de kleuren heb ik gelet op het geel-zwart kleurcontrast wat ook terug komt op mijn styleboard. Ik heb ervoor gezorgd dat de cartoon stijl terug komt in de illustratie, dit heb ik gedaan door de schaduwen en highlights wat dikker en puntiger te maken.
Vervolgens ben ik gaan kijken naar een passende typografie. Ik ben op zoek gegaan naar een lettertype voor de titel, en een lettertype voor de tekst zelf. Ik heb hierbij gelet op een spannend maar toch cartoon achtig lettertype. 
Ook ben ik gaan kijken naar een lettertype voor de tekst zelf, deze heb ik simpel gehouden. Maar het past wel bij de illustratie
Na het uitzoeken van de lettertypes ben ik gaan kijken naar de plaatsing van de tekst. Eerst had ik het idee om de tekst gewoon in een stuk te plaatsen. Maar nadat ik hier met de docent over heb gesproken, heeft hij me een aantal ideeën gegeven over hoe ik nog kan experimenteren met de tekst. Om zo mijn spread nog sterker te maken. Hier heb ik wat aandacht aan besteed.
Eindwerk
Feedback
Ik heb nog geen feedback op deze opdracht ontvangen. Ik heb wel tijdens de opdracht om feedback gevraagd en hier heb ik op gereflecteerd.
Reflectie
In het begin van de opdracht vond ik het best lastig om een keuze te maken, ik wist niet voor welk artikel ik een illustratie wou gaan maken en had ook echt geen idee of ik wel een passende illustratie kon maken voor een van de artikelen. Toen ik de knoop heb doorgehakt ben ik gelijk aan de slag gegaan en heb ik door kunnen werken. Deze periode heb ik veel geleerd en deze informatie toe kunnen passen op mijn werk, hierdoor heb nu een resultaat neergezet waar ik trots op ben. Ook vind ik dat ik mezelf goed heb uitgedaagd door te proberen om nieuwe stijlen toe te passen. 
Ik heb dit werk gekoppeld aan de focusgebieden vormgeven en betekenis geven. Dit heb ik gedaan omdat ik tijdens deze opdracht vooral heb gelet op de vormgeving principes. Ik vond het echt belangrijk dat de illustratie gewoon klopt bij de tekst en andersom. Ik heb verschillende manieren geprobeerd om dit te creëren. 
Ook heb ik mijn werk gekoppeld aan betekenis geven, bij deze opdracht heb ik mijn onderzoek gekoppeld aan mijn eindwerk. Je kan hier echt zien dat ik verschillende elementen van mijn onderzoek heb verwerkt in het eindwerk. 
Project - De Glazen Wand
Betekenis geven & Samenwerken en Communiceren
Tijdens dit project gingen we voor het eerst aan de slag met een echte klant. Ik heb een opdracht toegewezen gekregen gebaseerd op mijn interesses binnen het werkveld. Dit is de opdracht 'De Glazen Wand'. Ik moest een design maken voor de ramen bij DDM op de begane grond. 
Deze opdracht ben ik begonnen met het maken van een debriefing, vervolgens ben ik onderzoek gaan doen naar de kernwaardes die centraal staan tijdens deze opdracht en de huisstijl van het SintLucas
Na het maken van de concepten ben ik met de klant het gesprek aangegaan. Hier zijn we samen tot een concept gekomen en ben ik begonnen met de productiefase. IK heb wel nog een aantal aanpassingen moeten doen aan mijn concept voordat ik echt aan de slag kon gaan. 
Ze vond het idee achter de pijlen erg goed maar toch zei ze dat het misschien fijner zou zijn om naar te kijken als ze wel allemaal naar een kant wijzen. Dit heb ik geprobeerd zoals je hieronder kan zien, maar ik was er zelf niet echt meer tevreden over. Ik vond dat er te veel lege vlakken waren waardoor het geheel een beetje wegviel. 
De klant heeft me verteld dat ze toch echt wilt dat de pijlen een kant op wijzen. Ik heb hiernaar gekeken en me toch aan mijn eigen ideeën gehouden. Ik heb de lege plekken opgevuld met andere poppetjes om mijn ontwerp echt af te maken.
Hierover was de klant tevreden en heeft me een go gegeven om eindelijk aan de slag te gaan met de productiefase. 
Ik heb het eindproduct gemaakt in illustrator, ik ben begonnen met het designen van de pijlen en poppetjes. Zodat ik de gekozen kleuren gelijk kon toevoegen. 
Ik heb samen met de klant gekeken naar de mogelijkheden voor het design. Ze gaf aan dat ze enthousiast was over het concept met de stippen dus hier hebben we even naar gekeken.
Ik ben begonnen met het toevoegen van alle stippen op de pijlen, ik heb er voor gezorgd dat de stippen van groot naar klein gaan en dan verdwijnen. Dit heb ik gedaan om het visueel aantrekkelijker te maken om naar te kijken. Ik heb er wel voor gekozen om de pijl zelf wit te maken, dit heb ik gedaan omdat je met de stippen alleen niet meer kunt zien dat het een pijl is. Ook zorgt dit voor meer afscherming van de gespreksruimtes. 
In mijn onderzoek heb ik gekeken naar de betekenis van de kernwaardes, dit heb ik gedaan om een goede manier te vinden om de kernwaardes terug te laten komen in mijn design. Ik heb vooral gekeken naar vormen en kleuren.

In mijn design zie je pijlen, deze verwijzen naar groei. Groei is nooit een lineair proces, daarom gaan de pijlen naar boven maar ook naar onder.  
Ook zie je verschillende poppetjes die een positie aannemen. Elke positie is gekoppeld aan een kernwaarde. 
Zo zie je een poppetje die duikt, vol zelfvertrouwen. Het poppetje is blauw omdat deze kleur vaak wordt gekoppeld aan zelfvertrouwen. 
Je ziet ook een poppetje die vol trots een puzzelstukje omhoog houd. Het poppetje is oranje omdat deze kleur gekoppeld wordt aan trots. 
Ook zie je een slingerend poppetje. Het poppetje is geel omdat deze kleur vaak gekoppeld wordt aan plezier. 
Het volgende poppetje is voorzichtig, maar wilt wel experimenteren. Het poppetje is groen omdat deze kleur wordt gekoppeld aan groei. 
Het laatste poppetje is roze omdat deze kleur vaak wordt gekoppeld aan eigenheid. Er zijn meer verschillende poppetjes roze, dit heb ik gedaan omdat elk poppetje anders is op zijn eigen manier. 
Eindwerk
Feedback
Betekenis geven: Het is je gelukt om de vraag van de opdrachtgever te vertalen in goede concepten en een goed eindproduct. Je hebt de kaders van je concepten uit je onderzoek kunnen halen. Hierbij heb je gebruik gemaakt van feedback, zowel vanuit de klant als van medestudenten. Hierdoor is je vormgeefuiting goed tot zijn recht gekomen. Er waren in het begin een aantal moeilijke momenten om je 2D-afbeelding volledig weer te geven, maar je hebt naar de feedback geluisterd en je techniek naar 3D overgeschakeld en het resultaat is geweldig.

Samenwerken en communiceren: Je was redelijk zichtbaar binnen dit project. Je mag in de communicatie meer initiatief nemen. Dit kan je doen door actief te communiceren over de opdracht. Je hebt van alle feedbackmomenten (debriefing, concept en een iteratie) en deze feedback verwerkt in je eindproduct.
Reflectie
Opdracht: Toen ik voor het eerst de opdracht te horen heb gekregen was ik erg enthousiast, ik had gelijk een aantal ideeën. Toen ik de debriefing heb gemaakt en met de klant heb gesproken was ik eigenlijk een beetje in de war, opeens waren er veel eisen en werd het opeens een grote opdracht. Ik liep een tijdje vast bij het bedenken van sterke concepten. Buiten mijn comfort zone heb ik toch een aantal goede concepten kunnen maken en ben ik best trots op hoe het er uiteindelijk uit ziet.  

Communicatie: Voor mijn gevoel ging de communicatie met de klant best goed. Ik heb mezelf open moeten stellen tot contact met iemand die ik eigenlijk niet ken, ondanks dat ik dat best spannend vond is het me toch prima verlopen. Ik heb alle milestone momenten met de klant besproken en ik heb haar ook een aantal andere keren geinformeerd over mijn proces. 
Ik heb dit werk gekoppeld aan de focusgebieden betekenis geven en samenwerken en communicatie. Ik heb dit gedaan omdat het tijdens deze opdracht centraal stond om je werk betekenis te geven. Ik heb er echt voor gezorgd dat de conclusie van mijn onderzoek terug kwam in mijn design. Je kunt echt uit mijn design achterhalen wat ik in mijn onderzoek heb gevonden. 
Ook heb ik tijdens deze opdracht contact gehad met een echte klant. Ik heb alle milestone momenten met de klant besproken en met die informatie ben ik aan de slag gegaan. Ook heb ik vaker met de klant gesproken om tussen stappen te bespreken. 
Module 1.7 - Simple Self-portrait
Zelfontwikkeling
Tijdens de module Simple Self-portrait heb ik kennis gemaakt met het programma Adobe Illustrator. Ik heb hier dingen geleerd over de proporties van een karakter, en ben dit toe gaan passen tijdens het maken van een simpele cartoon. 
Deze cartoon heb ik geanimeerd in module 3.7(After effects), en ga ik toepassen bij module 2.7(Environment in Blender).
Om een begin te maken aan de module Simple Self-Portrait heb ik uitleg gekregen over het toepassen van de correcte anatomie binnen mijn werk. Met behulp van deze uitleg heb ik een schets gemaakt in volgorde van de juiste stappen. 
Ik ben begonnen met het plaatsen van simpele vormen om de roteerpunten van het lichaam te bepalen. 
Daarna ben ik het hoofd gaan maken, ik heb hierbij gelet op de volgorde van de lagen en of de lagen namen hebben. Dit heb ik gedaan om mijn bestand overzichtelijk te houden maar ook omdat het hoofd de meeste details heeft van het hele lichaam. 
Vervolgens ben ik de rest van het lichaam gaan maken, ik ben begonnen met het torso en daar heb ik vervolgens de armen aan vast gemaakt. Ik heb erop gelet dat ik de ronde roteerpunten heb behouden. Dit is nodig voor de animatie die ik moet maken. 
Eindwerk
Feedback
Module 1.7 Hoewel je deze module minder leuk of als lastiger hebt ervaren hebt je toch een prima product aangeleverd. De proporties heb je stapsgewijs nagemaakt en blijf dit oefenen tot je deze zonder voorbeeld kunt tekenen. De structuur en benaming van je Adobe Illustrator bestand is netjes en consistent, daarnaast heb je een ontwerp gemaakt met de basistools binnen Adobe Illustrator en heb je laten zien dat je zelfstandig een ontwerp kunt realiseren in Adobe Illustrator. Ga zo door. Je ben op niveau. Let wel op dat het niveau komende periode weer omhoog gaat, dus blijf oefenen.
Reflectie
Ik vond dit een uitdagende maar wel leuke opdracht, ik heb veel geleerd over de basis van illustrator en ik heb er vertrouwen in dat ik de volgende keer zelf aan de slag kan met dit programma. Ik vind het eindresultaat niet zo mooi maar ik heb wel mijn toolbox kunnen verbreden. 
Ik heb deze opdracht gekoppeld aan het focusgebied zelfontwikkeling. Dit heb ik gedaan omdat ik tijdens deze opdracht mezelf heb opengesteld om meer te leren over het programma Illustrator. Ik ben niet helemaal tevreden over het eindresultaat en er is zeker ruimte voor verbetering. Ik zou graag meer willen oefenen met Illustrator om zo mijn toolbox te verbreden. 
Module 2.7 - Environment met animatie in Blender
Vormgeven
Tijdens de module Environment met animatie in Blender heb ik kennis gemaakt met het maken van animaties in Blender. Ik heb hier geleerd over het toevoegen en renderen van animaties. Deze environment werkt als achtergrond voor de animatie van mijn simpele cartoon (Simple Self-Portrait)
Ik ben begonnen met het maken van een aantal schetsen, hiervan heb ik er een uitgezocht en hier heb ik een blockout van gemaakt. 
Tijdens het modellen van mijn objecten heb ik erop gelet dat alles een stylized stijl heeft, omdat dit een vereiste was. Je kan bij de dakpannen zien dat ik geëxperimenteerd heb met vormen, ik heb hierbij gekozen voor dakpannen met een circulaire vorm omdat dit er wat speelser uitziet, en dus beter past bij de rest van de scene.   

Tijdens het modellen heb ik gebruik gemaakt van het big-medium-small principe
Ik heb de objecten best veel details gegeven maar toch behoud in een simpele stijl. 
Ik heb ervoor gekozen om de vlaggetjes aan het huisje te animeren. Ik heb dit gedaan door een subdivision surface en cloth modifier te gebruiken. Door wind te richten op de vlaggen kan ik deze laten bewegen, door de strength te verhogen kan ik zelf kiezen hoe veel ik de vlaggetjes wil laten bewegen. 
Bij het toevoegen van kleuren heb ik ervoor gezorgd dat de kleuren echt eruit springen, ik wou een keer wat fellere kleuren gebruiken dan die ik normaal gebruik. Je ziet dat dit bij deze scene een goed idee is geweest. Met behulp van licht wil ik deze felle kleuren nog beter naar voren laten komen. 
Bij het toevoegen van de belichting heb ik erop gelet dat het licht niet te fel is, ik wou graag het effect creëren van een zonsopkomst. Om dit te bereiken heb ik gebruik gemaakt van verschillende lichtbronnen. 
Eindwerk
Feedback
Je past de basistools binnen Adobe software en Blender redelijk goed toe, maar soms heb je nog wat hulp nodig. Je hebt enige basisgebruik van deze tools laten zien in je eindproduct, maar het kan nog wat meer precisie gebruiken. Je hebt een basisbegrip van animatie en VFX. Er zijn wat animaties en/of visuele effecten te zien in je eindproduct, maar het kan nog wat complexer en creatiever zijn. Je hebt Illustrator, Blender en After Effects gebruikt in je eindproduct, maar soms had je nog wat hulp nodig. Het gebruik ervan heeft bijgedragen aan je eindproduct, maar er zijn nog wat integratieproblemen of je gebruik ervan kan nog wat verbeterd worden. 
Reflectie
Ik vond het leuk om een keer iets te mogen maken in Blender. Ik wist nog niet hoe ik kan animeren in blender maar daar heb ik tijdens deze module veel over geleerd. Ik ben een aantal keer tegen wat struikelblokken aangelopen met het maken van de animaties maar ik heb steeds nieuwe mogelijkheden geprobeerd om zo tot een eindresultaat te komen waar ik best trots op ben. 
Ik heb deze opdracht gekoppeld aan het focusgebied vormgeven. Dit heb ik gedaan omdat ik echt een eindwerk wou neerzetten waar ik trots op kan zijn. Ik heb echt gelet op het bijhouden van proces en netjes werken. Dit past ook weer bij de vormgeving principes. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende methodes om te modellen en uiteindelijk de beste gevonden voor deze opdracht. 
Module 3.7 - After Effects
Zelfontwikkeling
Tijdens de module After Effects heb ik kennis gemaakt met het Adobe programma After Effects. Ik heb hier de basis geleerd van dit programma zodat ik deze periode aan de slag kan met het maken van een animatie van mijn simpele cartoon (Simple Self-portrait), die ik kan toepassen bij module 2.7 (Environment in Blender)
Om een begin te maken met het programma After Effects heeft de docent in de eerste paar lessen een aantal simpele tutorials gegeven over de basis van het programma AE. 
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het animeren van mijn simpele cartoon, het was eerst de bedoeling dat de animatie wat complexer zou worden. Vanwege de tijd heeft de docent aangegeven dat het gewoon een simpele animatie mocht worden. 

Omdat er niet met de puppet tool geanimeerd kan worden is het de bedoeling dat alles met de hand geanimeerd moet worden. Ik heb ervoor gekozen om mijn cartoon te laten zwaaien. 
Ik heb ervoor gekozen om mijn cartoon niet volledig in beeld te zetten omdat de verhouding tussen het huisje en de cartoon dan niet klopt. Op deze manier kun je de cartoon goed zien en de animatie komt goed tot zijn recht. 

Omdat mijn render een png is heb ik nog een leuke achtergrond toe kunnen voegen in After Effects. Dit heb ik gedaan met behulp van een solid layer, hier heb ik een gradient ramp op toegevoegd. 
Ik wou ook de camera laten bewegen in After Effects, dus dit heb ik geprobeerd. Maar ik vond dit er niet zo mooi uitzien omdat de bewegingen heel onnatuurlijk waren. Daarom heb ik dit weggelaten in mijn animatie. 
Eindwerk
Feedback
Je past de basistools binnen Adobe software en Blender redelijk goed toe, maar soms heb je nog wat hulp nodig. Je hebt enige basisgebruik van deze tools laten zien in je eindproduct, maar het kan nog wat meer precisie gebruiken. Je hebt een basisbegrip van animatie en VFX. Er zijn wat animaties en/of visuele effecten te zien in je eindproduct, maar het kan nog wat complexer en creatiever zijn. Je hebt Illustrator, Blender en After Effects gebruikt in je eindproduct, maar soms had je nog wat hulp nodig. Het gebruik ervan heeft bijgedragen aan je eindproduct, maar er zijn nog wat integratieproblemen of je gebruik ervan kan nog wat verbeterd worden. 
Reflectie
Ik vond het fijn dat er tijdens de les eindelijk aandacht besteed werd aan het programma After Effects. Ik heb veel geleerd over dit programma en deze informatie kunnen toepassen binnen de opdrachten. Ik vind het wel nog soms lastig om AE te gebruiken omdat ik niet alles onder de knie heb. Maar het lijkt me leuk om hier nog meer over te weten te komen. 
Ik heb dit werk gekoppeld aan het focusgebied zelfontwikkeling. Dit heb ik gedaan omdat ik tijdens deze opdracht tegen best veel struikelpunten aan ben gelopen. En ik had best veel hulp nodig bij verschillende stappen. Ondanks de tegenvallers ben ik toch verder gegaan met de opdracht en heb ik mezelf open gesteld om meer te leren. Ik zou dus graag meer willen oefenen met het programma After Effects. 
Wat was mijn belangrijkste ontwikkeling?
Ik vind dat ik het meeste ben gegroeid op het gebied van betekenis geven. Ik heb deze periode echt de tijd genomen om de conclusies uit mijn onderzoek te verwerken in mijn eindwerk. Ik zie nu wel dat dit echt een belangrijk onderdeel is van de beoordeling en dat het mijn eindwerk sterker maakt. 
Hoe ben ik gegroeid tijdens deze periode?
Ik heb mijn toolbox uit kunnen breiden, ook al ging dit niet altijd even makkelijk. Ik heb niet opgegeven en heb toch door gezet. Ik heb gegeven wat ik kan maar toch aan mezelf kunnen denken. 
Waar kan ik nog op verbeteren?
Ik zou graag de komende periode meer willen oefenen met de Adobe programma's zoals Illustrator, Indesign en After Effects. Ik wil graag mijn toolbox verbreden, en wat meer ervaring opdoen in de programmas's dan alleen de basis tools. 
Schouw - Periode 7 - Nanna Rond
Published:

Schouw - Periode 7 - Nanna Rond

Published: